ILLÉS-BIOGRÁFIA

ILLÉS-DISZKOGRÁFIA

KÉSZÜL AZ ILLÉS-SZTORI!

ÉNEKELT TÖRTÉNELEM

Zikkurat Színpadi Ügynökség

Illés-biográfia

A rajongók megnyerése után a zenekar megpróbálkozott a hivatalos intézmények falainak bevételével is. Szörényi első, Alvajáró című dalát (szövegíró az egyik slágergyáros, Hajnal István) azonban a Sanzonbizottság többszöri átalakítás után sem engedélyezi, mert "nem elég jelentős alkotás". A Hanglemezgyárban viszont engedékenyebbnek bizonyultak. 1965-ben az Illés több kislemezt is megjelentetett (Protonok tánca, Séta az aranyhúrokon, Little Baby, Bucket Seats, Summertime, A magányos, Johnny Guitar, Üzenet Eddynek).

Illés LajosE felemás sikerek azonban nem szegték a zenekar kedvét. 1965 nyarán a nógrádverőcei Express táborban (itt már a "nagy" Illés: Illés, Szörényi, Szörényi, Bródy és a doboknál új tagként Pásztory Zoltán játszott) felcsendültek az első rocktörténetet író magyar beatszámok (Óh mondd, Légy jó kicsit hozzám, Az utcán). A zenekar három hónapos szerződéssel a nyaraló fiataloknak játszotta esténként a talpalávalót, és ezek a táncos bulik nagyon jó lehetőséget kínáltak az első saját dalok kipróbálásához.

A nógrádverőcei táborban Illésék többször is eljátszották új szerzeményeiket. Várták a tapsot vagy a füttyöt, de a közönség nem reagált a dalokra. A dallam, a ritmus alig különbözött az angol példaképek számaitól, a szövegek magyarítása pedig olyan jól sikerült, hogy a recsegésben, zajban, tánc közben senki sem figyelt fel arra, hogy a magyar rock történetében először anyanyelvükön fakadnak dalra a zenészek.

Érdekes módon a magyar beatszámok áttörését végül egy tévéműsor és egy film hozta meg. A Koncz Zsuzsa által énekelt Rohan az idő című dalt, miután többször visszautasította a Sanzonbizottság (szövegíró S. Nagy), a televízió egyik műsorában mégis leadták, és olyan óriási sikere volt, hogy meg kellett ismételni.

A Táskarádió című dal Bacsó Péter Szerelmes biciklisták című filmjében hangzott el, amelyben Illésék már láthatók is voltak.

1965-től viszont hanglemezen, ennek nyomán a Rádióban és a tv-ben is megszólalhatott az új magyar ifjúsági zene. Az első "igazi" Illés kislemezt, a ma már legendás dalokkal (Légy jó kicsit hozzám, Óh mondd, Az utcán, Mindig veled), 1966-ban vették fel. Ebben az évben dőlt el véglegesen, hogy a magyar tánczenét elvető közönség is elfogadja a magyar beatszámokat. Lap teteje

 

ELŐZŐ OLDAL | KÖVETKEZŐ OLDAL

 

FŐOLDAL | ILLÉS EGYÜTTES | ISTVÁN, A KIRÁLY | ATILLA, ISTEN KARDJA | VELED, URAM!
DISZKOGRÁFIA | ZIKKURAT GALÉRIA | VENDÉGKÖNYV

Copyright © 1999 Zikkurat Kft. info@zikkurat.hu