Közlemény

Az Illés Együttes (Illés Lajos, Bródy János, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs) valamint a Zikkurat Színpadi Ügynökség Pásztory Zoltán kívánságának megfelelően megrendezi a 2005. augusztus 5-re Csíkszeredára tervezett 40. éves jubileumi koncertet. Az együttes dobosának helyét a koncerten Pásztory Zoltán dobfelszerelésénél egykori tanítványa Szörényi Örs foglalja el. Az együttes ugyanebben a felállásban ad koncertet augusztus 9-én a Szigeten.

ILLÉSÉK ELŐSZÖR ERDÉLYBEN

Az Illés együttes idén - négyéves szünet után - kétszer is a közönség elé lép. Augusztus 5-én Erdélyben, Csíkszereda főterén ad ingyenes koncertet a legendás zenekar. Alig két kilométerre attól a helytől, Csíksomlyó szakrális nyergétől, ahol másfél éve - örökre emlékezetes előadáson - többszázezren láthatták az István, a király című rockoperát. A két esemény térbeli közelsége azért is szimbolikus az Illés számára, mert a rockopera nyitódala - Te kit választanál - az 1970-ben megjelent Human Rights lemezen (Fehér Album) is hallható.

A "Nagy Csapat" több mint két órás élő produkcióján - ahová mintegy százötvenezer embert várnak - felcsendülnek a legnagyobb slágerek, és természetesen a zenekar, úgymond "közösségteremtő" dalai is.

A határon innen és túl is kiemelkedő érdeklődéssel várt, ingyen megtekinthető esemény szervezésében részt vesz főtámogatóként az Országos Rádió és Televízió Testület, a Kárpátia Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a csíkszeredai önkormányzat, az RMDSZ Elnöksége, a Peugeot Magyarország, a Szerencsejáték Rt., a Hídépítő Rt., a Hídtechnika Rt., a Betonplasztika Rt. és a Spektrum Magazin.

Az előadást a Duna Televízió és a Magyar Televízió egyaránt sugározza.

Az Illés együttes

Illés Lajos 1960-ban, tehát éppen negyvenöt éve alapította a nevét viselő zenekart (tagjai: Illés Lajos, Illés Károly, Nyényei Tas, Körmendi János, Halász Gyula). És idén negyven éve, hogy kialakult az a formáció (Bródy János, Illés Lajos, Pásztory Zoltán, Szörényi Levente, Szörényi Szabolcs), amely már közös munkálkodásuk idején legendává lett.